Nationella läsdagen

Idag är det Nationella läsdagen. Övervägande skolar lägger mycket resurser på denna respektfulla dag!

Visste du att hjärnas formas av läsning?

Övervägande människor på jorden, ( förutom de personer som föds eller drabbas av funktionsnedsättning eller funktionshinder) kan prata, se, höra osv.

Men ingen föds med gåvan att  kunna läsa utan träning. Men med tid, kan alla med rätt verktyg lära sig att läsa. Verktyg som vi alla har i hemmet så som, föräldrarna, syskon, mor och farföräldrarna. Tillsammans dessa fina verktyg behövs enbart  några få verktyg till, som ex en bok, tidning, reklamblad, mjölkpaket eller rent av ett kvitto.

Krångligare och dyrare än så är det inte, ändå ser vi en negativ trend i att högläsning för barnen minskar.

Varför? Vad tror du det beror på?

Den som läser får en hjärna med mer grå substans i hjärnans vänstra sida, som kopplas och till formmedvetenhet och symboler.

Jag anser att läsning är viktigt, vad tycker du? och varför tror du  läsningen är så viktigt då?

Professorerna Mats Myrberg och Ingvar Lundberg menar att man som vuxen behöver ett ordförråd på minst 50.000 ord för att kunna klara sitt dagliga liv, för att hänga med i nyhetssändningar och för att kunna förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar vi stöter på i livet.

När man börjar lågstadiet har man i genomsnitt 7000 ord i sitt ordförråd och om man inte regelbundet läser eller lyssnar till böcker och texter så har man som 17-åring bara mellan 15000 och 17000 ord i sitt ordförråd. Om man däremot har läst (el lyssnat på) böcker, tidningsartiklar och andra texter regelbundet så är ordförrådet påfyllt med minst 50000 ord vilket alltså borgar för ett gott vuxenliv.

Så snälla, läs för era barn, låt era barn läsa för er och en stund för sig själv.Helt utan att rätta  era små. Läsning ska vara roligt, och vi ska föda nyfikenhet till att vilja läsa mera. Så uppmuntra, belöna och beröm.

Men överös inte med beröm  och duktighets fraser, som ex. Duktiga du, mamma blir så stolt när du är så duktigt! Vad bra du är.  Ni hör ju själva hur dumt det låter. Duktig, bra?

Utan fråga istället. – hur kändes läsningen? Tycker du om handlingen? Några ord du vill att jag förklarar dess betydelse? Vad tycker du om att jag läser högt för dig? Hur känns det att läsa högt för mig?

Kan vi inte alla tänkas hjälpas åt att ge barnen ett bredare ordförråd? Genom att ha läsuppgifter i hemmet, kanske med ett härligt belöningssystem? Gör vi det så ger vi våra barn en framtid med att lättare kunna hänga med i det sociala livet.

Varje högtid får mina barn en varsin bok, böckerna sluts med ett sidenband. Det är en gåva att få gratis läsutveckling, så kasta inte bort barnens möjlighet genom att inte ha tid!

Idag har vi läst, vi har läst om läsförståelsen. För jag vill att mina barn ska förstå varför det är viktigt att läsa. Det är en av de saker jag kan ge mina barn, och det är gratis.  Bra va?

för dina och mina barn, med kärlek, kramar Minette

En kommentar

  1. Jenny säger:

    Det är jätteviktigt det du skriver om läsningen. ♥️ läs mera för era barn och högt. ♥️
    Ett av minna minnen är när min far läste högt för mig och hur jag tyckte det var så mysigt att lyssna på saga. Ett annat minne jag har är min farmor som berättade sagor för oss och samtigt ritade sagorna hon berättade.
    Det finns så mycket bra böcker, gör en utflykt till biblioteket ♥️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *