Fadimegalan Januari 2018.
Från hjärtat, tack Alexander Erwik /Erwik Communication för äran att få delta.
Som vanligt utförde du allt 100 % exemplariskt. Du har förmågan att se alla runt om dig, få alla att växa i sin uppgift. Du delegerar mer än gärna, med tydliga raka instruktioner och följdfrågor som gör, att inget kan gå fel.
Du är generös med omtanke och göder oss till max, det viktigaste för dig, är att vi runt om dig får må bra.
Du vet, jag finns där om och om igen. Du är värd den hjälp som alla entreprenörer kan få. Vi ska alla hålla ihop.
Att GAPF står dig varmt om hjärtat, är inget som kan undgås att ses. Min tolkning är. – Att för dig är det inte ett uppdrag, det är ett hedersuppdrag. Du gör det så bra! Dina energier sprider sig och alla bara hänger på. Du är bra, Alexander. Punkt!
Genom att fått äran att delta vid 2 st tillfällen 2017 och 2108, så har jag fått chansen att se, höra och förstå ännu, ännu bättre.
Jag ber så många som möjligt att läsa på om hur många flickor & kvinnor har det. Visst är det jobbig läsning, som ger ilska, tårar och frustation, men så nödvändigt. Vi måste försöka förstå, så vi kan hjälpa till att bidra till förändring.
Ta väl hand om er, Kram Minette
Årets mest uppskattade påskhälsning kom från Alexander Erwik, som tagit sig tiden och utformat detta fina intyg. Det värmde extra mycket. För alla som känner honom vet att hans agenda är pressad till max) .
Ett inlägg som skulle kommit för så länge sen, men då det kom annat som behövde prioriteras så kommer det nu. Bättre sent än aldrig. En ära att få delta.
GAPF = Glöm aldrig Pela och Fadime.
Tillsammans skapade GAPF, Erwik Communication och Sterk Production en gala att minnas länge.
Många kom fram under galan och efter, framförde sin tacksamhet att få delta. som löd bl.a med – Lite mer än allt annat. Perfekt. Flöt bra. Tiden gick fort, ingen väntan. Tack för att ni var så punktliga. Vilken gala, vilket engagemang. Proffsigt. Omhändertagande.Bra samling av artister.
Bakgrund till GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime
Fadime Sahindal – mördad 21/1 2002
Fadime blev en frontfigur mot hedersförtrycket.
Hösten 2001 –
Under ett seminarium i riskdagen höll Fadime Sahindals ett tal. Ett tal som handlade om hur hennes familj och manliga släktingar snabbt förändrades efter att de flyttat till Sverige. Hon berättade även hur familjen planerade att gifta bort henne med en kusin, och hur hon drog skam över familjen för att hon sa nej med skälet att hon hade en svensk pojkvän.
Detta var inte det första tillfället för Fadime att berätta om sin utsatta situation. Utan hon har tidigare deltagit i olika medier, bla ett TV program.
Det var välkänt att hennes far och broder tidigare misshandlat och hotat Fadime, vilket de även var dömda för. De hade även utlämnat ett dödshot mot henne.
Den 21 Januari 2002 satte sig Fadime på tåget mot Uppsala. Hon ville så gärna säga farväl till sina syskon och mamma, innan hon reste till Kenya för att avsluta sin praktik på sin socionomutbildning.
På eftermiddagen kom hon till sin systers Songüls lägenhet, strax därefter anslöt modern.De kramades och låste dörren och skulle därefter invänta att lillasyster kom. Inte långt därefter ringde det på dörren och alla blev glada att hon kom. Hon gick för att öppna, men som rutin tittar hon i dörrkikaren och till sin förskräckelse ser hon sin pappa.
Det går tillbaka in i lägenheten utan att öppna och stannar där. Tillslut blir det tyst i trapphuset, och det är dags för Fadime att åka vidare till sin vän som hon skulle övernatta hos.
Det blev ingen övernattning,det blev en avrättning, för där och då händer det mest ofattbara.
Fadime öppnar dörren för att bege sig och möts av sin kallsinniga far som riktar en pistol mot henne, tar tag i hennes hår för att därefter avlossa två skott. Ett riktat mot pannan och det andra i käken.
21.54 fick SOS larm och Fadimes liv var över.
Pappan erkände rätt snart och uppgav motivet att Fadime ” vanhedrat” sin släkt.
Källa – GAPF och WIKIPEDIA.
Pela Atroshi – mördad 24/6 1999
Som 19 år ung sköts Pela Atroshi till döds inför sin yngre syster Breen.
Pela bodde i Stockholm och såg framemot en sommar med familjen i deras hemort.en resa som skulle bli en försoning på att Pela frångått familjens strikta regler.
efter att Pela haft en pojkvän, så hade bröderna och pappan haft många samtal, Pela sökte förlåtelse och lovade gifta sig med den man familjen valde.
Men det sommarlovet som gav så mycket förväntningar blev hennes sista sommarlov. och mötet med farbröderna byttes till ett skräckscenario. Pela sköts till döds inför sin yngre syster Breen – som lyckades slå larm till svenska myndigheter. Systern fick hjälp att ta sig tillbaka Sverige.
När de två farbröderna återvände till Stockholm greps de, lagfördes och avtjänar livstids fängelsestaff för mordet. Pelas far är kvar i Irak och är ostraffad trots att han erkänt sin inblandning i mordet.
På shakhki gravplats i nordvästa Dohuk vilar Pela i en namnlös grav där hon begravdes samma dag hon mördades.
Pela miste livet för att hon uttryckte viljan att vara som sina svenska kamrater – och ansågs fläcka familjens heder.
Källa – GAPF
Vilka hemska öden som Fadime och Pela mötte. Och tyvärr många fler än så… jag blir alldeles tagen av deras livsöden och är så glad över att det finns medmänniskor som ni som inte låter deras historier gå ohörda. Tack för allt ni gör för att uppmärksamma detta. ❤️
1991 mötte jag en tjej – Elmas hette hon vars levnadsöde fick mitt hjärta att blöda. Hon var så modig, jämgammal med mig (trodde hon) för hon visste inte säkert hur gammal hon var. Hon hade varit barnarbetare, piga i olika hem i Turkiet och genom det hade hon lärt sig att tala 5 språk flytande trots att hon inte fått gå i skola och var analfabet. Hon kom till Sverige och giftes som 15 åring bort med en väldigt mycket äldre gubbe från hemlandet. Detta resulterade i en fasansfull misshandelsrelation.
Hon hade fött honom 5 barn men misshandeln eskalerade. Hon var så stark som vågade komma in till stan själv och söka upp mig på min mottagning. Hon ville skiljas och bad om hjälp, Vi blev vänner och självklart gav jag henne all hjälp jag kunde.
Mannen blev dömd och hamnade på fängelse för sina brott. Elmas fick skyddad identitet. I några underbara år när mannen var borta var livet toppen! Strax efter hans återkomst till Stockholm hittades Elmas död i sin portuppgång på Vita Liljans Väg i Bredäng. Detta är Sveriges första hedersmord.
Hej Mandy.
Tack för ditt inlägg. Förstår att det är jobbigt att skriva om det och bli påmind. Det gör så ont i mig när jag läser. Hur unga var hennes barn, vart fick de bo sen?Här finns nämligen så många fall luckor i det svaga Sverige.
Finns det länkar till det? skulle vilja läsa på lite, se hur utvecklingen gått, från då till nu. För det känns för som om att vi borde hunnit så mycket längre.
Stora kramar /Minette